Ontwikkelingen ODP sinds live-gang

07-10-2019 09:00
Image

Inmiddels is de data uit de 3 systemen sinds 1 juli 2019 beschikbaar, tijd voor een update van de ontwikkelingen. 

Afnemers weten de data steeds vaker te vinden en geven goede feedback via de issue tracker. Wij zien mooie ontwikkelingen en toepassingen die afnemers realiseren met de openbare parlementaire data. Door de feedback is de documentatie weer een stuk verbeterd en zijn wij in overleg hoe we de entiteiten en kolommen nog beter kunnen duiden.

Intern sluit de Tweede Kamer steeds meer sites en systemen aan op de API's. Daarnaast is er testautomatisering gerealiseerd om zo de volledige dataset te kunnen controleren met de bronsystemen. Het valideren van de data is voltooid, de data komt overeen met alle bronsystemen. De komende maanden houden we in de gaten of de systemen goed synchroon blijven. Wij hopen dit jaar nog een "hard launch" te kunnen doen waarbij wij meer de publiciteit gaan opzoeken. Hiervoor hebben we nog de volgende uitdagingen:

  • Schaalbaarheid: Hoeveel verzoeken kunnen de API's nu aan?
  • Versionering: Kunnen we bij aanpassingen van de API's afnemers een optie bieden om binnen een aantal maanden over te stappen naar een nieuwe versie?
  • Whitelisting: Hoe kunnen we de infrastructuur zo opzetten dat de whitelisting niet meer nodig is?

Bij deze vraagstukken worden we de komende maand geholpen door enkele van onze afnemers. De Tweede Kamer is tevens bezig met het vormgeven en implementeren van "Open Data Community Management". Zo zouden er komend jaar bijvoorbeeld gebruikersdagen met de interne en externe afnemers georganiseerd kunnen gaan worden.