U bent hier

API


Let op: deze pagina beschrijft versie 1.0 van de API welke medio april 2019 wordt vervangen door versie 2.0. Zie het laatste nieuws voor meer informatie.

Met de API krijgt u toegang tot de openbare parlementaire data van de Tweede Kamer. U kunt data neartime raadplegen of data ophalen voor uw eigen toepassingen. Daarnaast kunt u met bijvoorbeeld Excel data ophalen via OData. 

Let op: Momenteel is er nog geen maximum aan het aantal verzoeken via de API. Mogelijk wordt in de toekomst wel een maximum ingesteld, afhankelijk van het gebruik. Maakt u een eigen toepassing aan de hand van de informatie uit het Open Data Portaal? Dan mag u nog niet vermelden dat de data van de Tweede Kamer afkomstig is, omdat de Tweede Kamer nog bezig is met de validatie van de data.

Toegang en beveiliging

Om het opbouwen van een Community te stimuleren en een goed functionerende verbinding te kunnen garanderen hebben we er in dit stadium voor gekozen om toegang te beperken. Dit gebeurt op basis van twee verschillende eigenschappen. U kunt de API op verschillende manieren benaderen. De API is op twee manieren beveiligd:

  • IP Whitelist: u moet vooraf de IP-adressen doorgeven waarmee u wilt verbinden. Dit kan via uw account op het Open Data Portaal.
  • Login: u krijgt een logincode nadat u de IP-adressen heeft doorgegeven. In deze tabel leest u welke beveiliging voor welk end-point geldt:
Overzicht End-points
End-point Adres IP Whitelist? Login nodig?
OData https://gegevensmagazijn.tweedekamer.nl/OData/v3/1.0/ JA NEE
REST https://gegevensmagazijn.tweedekamer.nl/REST/Feed JA JA
Contract https://gegevensmagazijn.tweedekamer.nl/Contract/ JA NEE

Hoe u de verschillende end-points kunt gebruiken, leest u op deze pagina aan de hand van enkele voorbeelden.

OData versie 3: voor ontwikkelaars en eindgebruikers

OData is een industrie standaard om data te ontsluiten. U kunt OData in sommige applicaties, bijvoorbeeld Excel / Power BI, als bron opgeven. Voor ontwikkelaars is het tevens mogelijk om alleen gewijzigde records op te halen via de "ApiGewijzigdOp" waardoor het mogelijk is om data efficiënt gesynchroniseerd te houden. Hieronder vindt u enkele handige (Engelstalige) links over OData:

  • http://www.odata.org/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Open_Data_Protocol

Uitgebreidere informatie en voorbeelden vindt u op de detailpagina OData API.

REST (Representational State Transfer)

Met de REST service is het voor afnemers mogelijk om informatie op te vragen uit Gegevensmagazijn. Filtering is beperkt tot een subset van wat XQuery te bieden heeft. Een fijnmazige selectie is niet mogelijk aangezien alleen volledige entiteiten kunnen worden uitgewisseld. De REST service implementeert protocollen die paginering en update-detectie mogelijk maken zodat batchprocessen robuust en efficiënt grote hoeveelheden informatie kunnen uitlezen, opslaan en bijwerken.

Detailpagina REST API

Contract

Dit betreft een webapplicatie waar u de afgesproken datastructuren (XSD en WSDL) terug kunt vinden. De gegevens zijn te vinden via onderstaande urls.

De datastructuren zijn op één plaats opgeslagen. Een simpele webapplicatie biedt toegang tot:

  • XSD’s (XML-schema’s) van Tweede Kamerdata.
    https://gegevensmagazijn.tweedekamer.nl/Contract/tkData-v1-0.xsd
  • WSDL’s van de SOAP-webservices.
    https://gegevensmagazijn.tweedekamer.nl/Contract/Gegevensmagazijn.wsdl